HSP begeleiding

support

Loop jij als hoogsensitief persoon (HSP) vast in HSP problemenHSP begeleiding kan je verder helpen; dit houdt in dat een hoogsensitief persoon wordt begeleidt. Een synoniem voor HSP begeleiding is HSP hulp of hulpverlening. In dit artikel vind je 5 belangrijke aandachtspunten die je helpen om passende begeleiding zoals van een HSP coach of HSP psycholoog te vinden.

HSP begeleiding: 5 belangrijke aandachtspunten

HSP begeleiding kan op fysiek, emotioneel, mentaal en/of spiritueel niveau worden gegeven. Er bestaat geen officiële beroepsvereniging waardoor iemand zich ‘HSP begeleider’ mag noemen: het is geen beschermde titel.

Hieronder deel ik 5 tips waar je op moet letten als je HSP begeleiding zoekt.

Tip 1. Voel of je door een man of vrouw geholpen wilt worden, of dat dit niet uitmaakt

Bij wie voel jij je het meest comfortabel: een man, vrouw, of maakt het niet uit? Kies voor iemand die prettig voelt en waar je vertrouwen in hebt.

Tip 2. Onderzoek waar de begeleider bij helpt en kies voor begeleiding die aansluit op jouw visie

Veel HSP begeleiders richten zich vaak of op:

  • Fysiek vlak
  • Óf op emotioneel en mentaal vlak

dokter met handschoenen

Als je een HSP begeleider zoekt, is het belangrijk om stil te staan op welk vlak diegene precies helpt (fysiek, emotioneel, mentaal en/of spiritueel). Let ook op diens specialisatie en of dit op jou aansluit.

HSP kunnen in principe begeleid worden door de reguliere en aanvullende zorg. In de reguliere zorg wordt bijvoorbeeld veel gewerkt met cognitieve gedragstherapie. Ik merkte zelf als HSP dat dit niet op mij aansloot en veel te rationeel voelde. Ik liep vast in de reguliere zorg: ik zie dat vaker bij HSP.

In de aanvullende zorg werken sommige HSP begeleiders vanuit een holistische visie: dat houdt in dat zij zowel fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel een verband zien en waarnemen dat alles invloed op elkaar heeft. Veel HSP blijken baat te hebben bij zo’n holistische visie en totaalaanpak: het kan een gevoel van thuiskomen en eenheid geven.

Onderzoek wat de visie is van de begeleider is (bijvoorbeeld: regulier, Christelijk of holistisch) en of dit goed bij jou aansluit.

Tip 3. Onderzoek wat  de achtergrond van de begeleider is

Sta stil bij de achtergrond van de HSP begeleider; niet alleen bij diens opleiding en scholing, maar ook wat voor levenservaring iemand heeft opgedaan. Het kan bijvoorbeeld heel vervelend zijn als je een begeleider of arts hebt die je hoogsensitiviteit ondanks wetenschappelijke onderbouwing niet (h)erkent.

Tip 4. Voel of je wilt dat jouw begeleider ook een HSP is

Het kan fijn zijn als de HSP begeleider zelf een HSP is en ervaringsdeskundig is op het vlak waarin hij of zij begeleiding aanbiedt.

Tip 5. Voel welke begeleidingsvorm bij jou past

Wil je individueel of in een groep geholpen worden?
Een nadeel van groepsbegeleiding kan bijvoorbeeld zijn dat je als HSP de emoties van andere deelnemers voelt en hier last van hebt, of dat je bang bent dat anderen je niet aardig vinden en je gaat pleasen.

Wil je ‘in real life’ en/of online geholpen worden?
Sommige HSP willen wekelijkse gesprekken. Een nadeel van in real life begeleiding kan bijvoorbeeld zijn je moet reizen en te maken krijgt met reistijd en reisprikkels zoals drukke bussen en files. Mogelijk raak je hier overprikkeld en moe van.

Online begeleiding kan dan een optie zijn, dit kun je vaak veilig vanuit je vertrouwde omgeving (zoals je woonkamer) in je eigen tijd en tempo doen. Als je niet handig bent op de computer en bijvoorbeeld niet weet hoe je een video afspeelt en dit niet wilt leren is online begeleiding niet geschikt.

laptop

Volg je gevoel; doe wat prettig voelt en kies een HSP begeleider die jou helpt op een manier die fijn voelt.

Benamingen van HSP begeleiders

Er zijn verschillende benamingen die HSP begeleiders kunnen hebben, zoals:

  • HSP coach
  • HSP therapeut
  • HSP psycholoog

Hieronder vind je hier meer informatie over.

HSP coach

Coach is geen beschermd beroep, zoals bijvoorbeeld bij een psychiater of psychotherapeut wel het geval is. In principe kan en mag iedereen zich coach noemen. Ga je naar een coach, achterhaal dan diens achtergrond zodat je weet dat je naar een goede gaat.

HSP therapeut

Ieder die een therapie toepast, ongeacht de vorm, kan therapeut genoemd worden. Het is geen beschermde titel. Ga je naar een therapeut, achterhaal dan zijn of haar achtergrond zodat je weet dat de kwaliteit goed is.

HSP Psycholoog

De titel psycholoog is in Nederland niet wettelijk beschermd. Dat betekent dat iedereen zich psycholoog kan noemen, ook zonder studie. In België is dit niet het geval. Het woord ‘psyche’ betekent ‘geest’ en het woord ‘ologie’ betekent ‘studie.’

Een ‘echte’ psycholoog is geschoold op het vlak van de menselijke geest. Enerzijds zijn er universitaire psychologen, die met name sterk op onderzoeks- en analysevlak zijn opgeleid. Anderzijds zijn er Toegepast Psychologen, professionals die tijdens hun HBO studie wetenschappelijk onderbouwde kennis (psychologische principes en theorieën) hebben leren toepassen in de praktijk en vooral oplossingsgericht werken.

Mijn achtergrond:
Ik heb een Bachelor of Applied Psychology (gevolgd bij Hogeschool Saxion Next, dat is een particuliere en door de overheid erkende HBO opleiding die is geregistreerd in het CROHO onder nummer 34507).

Een psycholoog die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit, wordt in de volksmond ook wel HSP psycholoog genoemd. Een HSP psycholoog kan zelf hoogsensitief zijn, maar dat hoeft niet.

Tip

  • Raadpleeg bij klachten ook altijd een arts.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer weten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven